26 април 2022

Алан Кардек за ангела-пазител и духовете около човека


Всички ние имаме един дух-защитник, който е свързан с нас още от нашето раждане и който ни държи под своя грижа и наглежда. С нас той изпълнява мисията на един баща с неговото дете: води ни по пътя на доброто и прогреса през изпитанията на живота. Той е щастлив, когато ние отговаряме на неговата грижа; той страда, когато ни вижда да се поддаваме.
 
Неговото име има малко значение, защото той може да има име непознато на Земята; за това ние го призоваваме като нашия ангел-пазител, като нашия добър дух. Ние можем дори да го призовем използвайки името, на който и да е дух от висш ранг, с който ние се чувстваме особено свързани.
 
Освен нашия ангел-пазител, който винаги е един дух от висок ранг, ние имаме духове- защитници, които макар да са по-малко еволюирали, но са също така добри и доброжелателни. Те могат да бъдат роднини, приятели и понякога индивиди, които въобще не сме познавали в настоящия си живот. Те ни помагат със своите съвети и често чрез намесата си в действията в нашия живот.
 
Симпатизиращи духове са онези, които са свързани с нас по определено сходство на вкусовете и наклонностите: те могат да бъдат и добри и зли, според природата на нашите наклонности, които привличат тях към нас.
 
Изкушаващи духове правят усилия да ни отклонят от пътя на доброто, внушавайки ни зли мисли. Те се възползват от всички наши слабости, сякаш те са едни отворени врати даващи им достъп до душата ни. Има такива, които ни преследват сякаш сме плячка, но те се отдръпват веднъж като осъзнаят своето безсилие да се борят с нашата воля.
 
Бог ни е дал един главен и върховен водач в лицето на нашия ангел-пазител и вторични водачи в лицето на нашите духове-защитници и познати духове; и все пак погрешно е да се мисли, че ние неизбежно имаме един зъл дух до нас, който е бил поставен за противовес на добрите влияния. Злите духове идват преднамерено в зависимост от това, колко достъп имат те до нашите слабости или нашето нехайство да следваме вдъхновенията от добрите духове.
 
Следователно самите ние сме тези, които ги привличаме. Истината по темата е, че на никой никога не му е отказвана помощта на добрите духове и че от нас зависи да отблъснем злите. Поради своите несъвършенства човешките същества са главната причина за нещастията, които трябва да понесат и най-често сами те са своя зъл дух.“
 
Алан Кардек (1804–1869), Евангелието според спиритизма. С., 2020, с. 350, 351, превод Павлина Николова