09 септември 2021

Лев Толстой за живота след смъртта


„Страданието от болестите и пречката за занятията, която изпитваме при болестите, произлиза не от болестите, а от нашето отношение към смъртта.
 
Ако признаем, че смъртта е необходим край на плътското ни съществуване и че в този предстоящ край, както и продължението на тоя живот, няма нищо нито добро, нито лошо – страданията ще престанат да бъдат мъчителни и няма да пречат на живота.
 
Ако човек не се съмняваше ни най-малко в неразрушимостта на живота си след смъртта, всички болести биха му се виждали само като условие за преминаване от една форма на живота към друга – и тогава той би понасял болката от болестите тъй, както ние понасяме болката от напрягането при труда, и не би имало страдания, и не би ни се струвало, че се прекратява дейността, защото по време на болката ние бихме имали определена дейност – да се готвим за новото състояние.
 
Че това е така, ние всички сме в състояние да изпитаме, макар отчасти.
 
Но как да не страдат ужасно хората, когато целият им живот се състои в опити да осъществят в този свят желанията за бъдещето в постоянно желаене, така че по-скоро да настъпи бъдещето, и когато те все пак знаят, че в края на това бъдеще стои това, от което те така се боят, че не смеят дори да мислят за това – смъртта? Как да не страдат, като се намират постоянно в това вътрешно противоречие, щом дойде болест, водеща след себе си смъртта (както води всяка болест)?
 
От това е мъчителността на страданията. От там е и това, което наричаме прекратяване на всякакъв живот при болестта.“
 
Ах, ако можеше ни за минута да не забравяме смъртта, в която всеки момент можем да се озовем. Ако се помнеше, че не стоим на равна плоскост – (ако мислим, че стоим, тогава ни се струва, че отминалият е паднал, и сами се боим да не паднем), – а се хлъзгаме непрестанно, като се блъскаме, надгонваме, биваме надгонвани, отсам, зад завесата, която скрива от нас отминаващите и ще скрие и нас от останалите!
 
Ако помним това винаги, как леко и радостно ще е да се живее и заедно да се хлъзгаме нататък, във властта на същия тоя Бог, в чиято власт сме били, в чиято власт сме сега, и ще бъдем сетне и винаги.“
 
Лев Толстой, Съчинения, том VIII, С., 1929, с. 430, 431