12 ноември 2021

Случай на преродена майка и нейните деца (Брайън Уайс)

„Седнал в зелената зала, където се снимаше телевизионното предаване на Фил Донахю, станах свидетел на поразителна сюрреалистична сцена. Там Джени Кокел, 41-годишна англичанка, седеше до сина си Съни, на 75 години и дъщеря си Филис, която по това време беше на 69 години. Историята им беше далеч по-интересна и по-убедителна от тази на Брейди Мърфи, известен и важен за науката случай на прераждане.
 
Още от ранна детска възраст Джени знаела, че в предишно, приключило наскоро прераждане, е умряла внезапно и осемте й деца са останали сираци. Тя знаела подробности за живота им в началото на XX век в селските райони на Ирландия. Тогава се казвала Мери.
 
Семейството на Джени се отнасяло наглед сериозно, но нямали достатъчно средства, а и интерес да проучат фантастичните разкази на детето за един живот сред нищета и трагедия отпреди десетилетия в Ирландия. Джени израснала без да знае дали ярките й спомени са истински, или не.
 
Най-накрая Джени намерила пари да започне разследването си. Тя открила пет от осемте деца на Мери Сътън, ирландка, която през 1932 умряла в следствие на усложнения след раждането на осмото дете. Децата на Мери Сътън потвърдили много от невероятно подробните спомени на Джени. Те изглеждали убедени, че Джени е Мери, тяхната „покойна” майка.
 
И аз гледах как те се откриваха отново там, в зелената зала на шоуто на Донахю.“
 
Брайън Уайс, Само любовта е истинска. Изд. Аратрон“, С., 1997, гл. 13