19 септември 2021

Джеймс Ван Прааг за любовта


„Лично аз вярвам, че любовта е всичко. Вярвам, че тя е онази енергия на Божията сила, от която всички сме част. В духовно отношение тази сила се олицетворява от Светлината и ние също сме изградени от светлина. Колкото по-ярка е нашата светлина, толкова по-силно осъзнаваме тази част от нашата природа. Всички се раждаме с усет за собствената си светлина и сме стимулирани или да я увеличаваме, или да я крием от себе си и от света. Някои изгубват тази светлина от поглед и прекарват живота си в търсене на жалки заместители на любовта. Наркотиците, сексът и насилието са само част от тях.
 
Когато започнем да разпознаваме светлината на любовта у самите себе си, ще ни е по-лесно да я съзрем и у околните. Когато двама души са „влюбени“, те виждат тази светлина един в друг. Външният свят не съществува за тях, защото те са в интимния свят на любовта и чувстват красотата и радостта, които дарява любовта.
 
Когато заживеете с вътрешната светлина на душата си, най-дълбокото хранилище на любовта, вие наистина се превръщате в духовно същество. Като истински влюбен, вие чувствате връзката със своята „сърдечна същност“. Всеки път, когато ви хрумне добра мисъл, кажете добра дума или помогнете на някого, вие живеете по божествените правила и вашия център на любовта се разраства. Започвате да гледате на света с любящи очи и да чувствате красотата и радостта във всичко. Всъщност, вие изживявате рая на Земята…

Любовта е толкова всеобхватна, че надживява смъртта. Любовта е най-голямата сила във Вселената. Когато е давана правилно, тя свързва и гради, брани и закриля. Тя е концентрирана енергия без граници. Истинската любов никога не е ревнива или обсебваща, не поставя условия. Мисля, че животът след смъртта ни помага да опознаем любовта, да видим как тя се проявява по различен начин при различните обстоятелства. Как иначе бихме могли да оценим многобройните страни на собствената си същност?“

* * *

„Любовта е най-великата съставна част на живота. Тя обединява всичко. Тя привлича и доближава до нас всичко, което е добро. Чрез любовта ние ставаме по-осъзнати и в по-голяма степен откликваме на потребностите на човечеството. Ние виждаме единството, общността и Божията искра във всеки човек. Можем да започнем със своите семейства, приятели, колеги. Можем да ги обичаме дори ако мислим, че са сгрешили. Можем да бъдем до тях. Така ще покажем любовта си.

Винаги казвам, че думата добро съдържа в себе си думата Бог Любовта е това нещо на Земята, което в най-голяма степен се доближава до небесата. Любовта дава израз на Бога. Тази божествена, изцеляваща и утешителна сила е градивният елемент на всяко нещо на Земята. Без любовта нямаме нищо. Преставаме да съществуваме.

Духовният път няма винаги да бъде гладък; той неизбежно ще е изпълнен с препятствия и слепи пътеки. Но помнете, че по него вие никога не пътувате сами. Просветлените членове на вашето семейство и духовните ви водачи винаги са до вас, за да ви дават съвети и напътствия.

Вие сте тук, за да изразявате Божията любов чрез всичко, което правите. Много пъти ще е по-лесно да се поддадете на желанията на нисшата си същност, но бъдете търпеливи. Не се поддавайте на вълните на масовото съзнание. Търсете истината дори сред многото опити главата и сърцето ви да бъдат напълнени с фалш. Никога не правете компромиси с духовните си идеали, защото това спира вашия прогрес. Никога не забравяйте, че вие завинаги сте дете на Бога.

И най-вече, следвайте сърцето си и бъдете верни на себе си. Никога не живейте нечий чужд живот. Вие трябва да създадете ваш собствен път. Помнете, че носите отговорността да бъдете най-доброто, на което сте способни, затова нека сърцето и умът ви бъдат отворени за висшите аспекти на вашето същество. Вие сте светлината. Докато пътувате, можете да бъдете изпълнени от духа.

Използвайте духовната си осъзнатост, за да окуражавате и подкрепяте околните. Когато се издигате, просветлявате и обичате околните, те помагат на онези, които са разколебани от своите илюзии, присъди и погрешни концепции. Покажете им ключа към собствената им красива вътрешна светлина.

Разпръснете светлината си до най-далечните краища на Земята, за да я види всеки. Когато го направите, ще знаете, че пътуването ви тук си е заслужавало. Тогава можете да се завърнете на небесата със съзнанието, че сте допринесли за внасянето на Божията енергия на Земята. Ще знаете, че вашата душа, напускайки света, е оставила зад себе си едно по-добро място.“
 
Джеймс Ван Прааг, Докосване до небесата. Изд. „Аратрон“, С., 1999, с. 167, 168, 180