12 ноември 2021

Случай на астма (Брайън Уайс)

„Бети бе друга пациентка, която пожела да й се прило­жи регресивна терапия, за да се отърве от лекарствена за­висимост.
 
Тя страдала още като дете от астма, алергии и смуще­ния в дихателната система. За да контролират нейните пристъпи, трябвало да й бият инжекции с адреналин и го­леми дози стероиди. Изглежда, че беше осъдена да живее до края на дните си тормозена от астма, зависима от ле­карствата само за да може да диша. Личността на Бети и обстоятелствата на нейния живот бяха различни от тези на Алберто и тя вече се бе пристрастила към назалните спрейове, облекчаващи дишането й.
 
По време на регресивната терапия Бети започна да се дави и да лови въздуха с уста. Съобщи ми, че била изгорена на клада някъде в средновековието. Пушекът изга­рял дробовете й. Накрая описа как душата й излита от тя­лото и започва да се рее над тълпата, за да наблюдава жестокото унищожение на плътта й в пламъците.
 
След сеанса астмата й показа голямо подобрение. Все още недоумявам как този силен, парализиращ живота симптом можа да се облекчи буквално за една нощ. Стру­ва ми се като някакво чудо. И все пак това стана, а заед­но с него настъпи подобрение и в другите алергични ре­акции. След това изживяване Бети престана да използва непрекъснато назалния спрей, а пристъпите й на задух ста­ваха все по-редки. Животът й несравнимо се подобри. Страховете й забележимо намаляха.
 
Бети не е единствената ми пациентка, която се е изле­кувала от хронични алергии или дихателни проблеми чрез предизвикване на спомени от смърт в минали съществу­вания, която да включва обгаряме на дробовете или заду­шаване. Както мигренозните болки и астмата, дихателни­те инфекции и алергиите са физически страдания от настоящия живот, чийто произход, изглежда, трябва да се търси в преживяното в предишни съществувания. Физи­ческите травми, получени в миналото, като че се завеща­ват на настоящето.“
 
Брайън Уейс, Лечители през времето. Изд. „Слово“, В.Т., 1993