12 ноември 2021

Сродните души (Брайън Уайс)

„Чрез взаимоотношенията ние се учим да изразяваме и да получаваме любов, да прощаваме, да помагаме и да сме по-полезни.
 
Преживените от някои мои пациенти „междинни“ със­тояния, когато се изчаква между две съществувания, ме доведоха до убеждението, че в действителност ние изби­раме семействата си, преди да се родим. Избираме да из­живеем онези модели, които ще ни позволят да усъвър­шенстваме душите си заедно с онези души, способни да ни покажат най-добре ситуациите в нашия живот. Твърде често това са души, които сме срещали по различни на­чини в други съществувания.
 
Хората винаги ме питат дали отново ще се съединят с любимите си близки в друг живот. Все повече се убежда­вам, както и много други изследователи, че ние се появяваме на групи отново и отново. Прераждаме се със същи­те хора. Групата може да се разрасне доста с броя на съ­ществуванията, но в основната си част остава малка и за­бележително постоянна. Вътре в същинската група взаимоотношения могат да се променят. Например отно­шенията „майка – син“ в един живот могат да се пресъз­дадат в отношения „брат – сестра“ в друг, но духовете или душите са същите. Преживяването на регресия, в която се разпознават предишни взаимоотношения, изяснява мно­го неща.
 
Подсъзнателното разпознаване на някой, с когото сме били свързани в предишен живот, понякога се изразява във внезапното привличане или отблъскване и в повтаря­нето на предишно поведение, програмирано от миналото съществувание. Това поведение може да изглежда извън контекста или да не отговаря на обстоятелствата в насто­ящия живот. Такова нещо най-често се случва в семейст­вата или при двойките, където взаимоотношенията са по-тесни и спойката много по-силна. Но разпознаване от минал живот и поведение по стар модел може да се отк­рие и при отношения от друг тип: шеф – служител, пре­подавател – студент, между съседи и дори на равнището на световни лидери, хванали се гуша за гуша.“
 
Брайън Уейс, Лечители през времето. Изд. „Слово“, В.Т., 1993