11 ноември 2021

Джон Лерма за ангелите, Бог и Христос

Споделяме няколко подбрани откъса от изключителната книга Пътуване към светлината (Into the Light) на д-р Джон Лерма, ръководител в световноизвестния хоспис TMC Hospice към най-големия медицински хоспис в света, този в Хюстън (The Medical Center of Houston).

„Всички ние на Земята сме постигнали последното си интелектуално просвещение преди повече от петдесет години и то е довело до сегашните ни технологични и научни постижения. Тези съдбовни промени, както и други в миналото и бъдещето, са ни дали и ще ни дават необходимото познание, за да се освободим от елементарните грижи за оцеляването си и да се стремим към спокойствие и любов. Сега Бог ни дава нов период на просвещение. Този път той ще бъде свързан само с любов и духовност, защото човекът не е успял да съчетае духовността с технологичното и научното знание, получено през последния период. Ще бъде нужно неимоверно усилие, за да се спре разрухата на хуманността и знанието от грубата сила на технологиите и науката, отприщена от човешката безотговорност. Способността за справяне с трудностите може да бъде постигната първо с призоваване на Неговата милост и вяра в силата на молитвата, а после с действия. Това ще ни донесе непрестанно израстване и оцеляване като Божии чеда.“
 
* * *
 
„През последните два дни на Сюзън аз имах ярък сън, в който, докато я преглеждах, сърцето й спря и духът й излетя от тялото. Тя разпери ръце, погледна ме с топлата си усмивка и каза: „Какво вълнуващо пътешествие“. В този миг почувствах невероятна вълна на радост и видях ангели, облечени в златиста, бяла и синя светлина. Те ме помолиха да предам на майката на Сюзън, че всичко с нея ще бъде наред и че дъщеря й ще потвърди това послание. После Сюзън хвана ръката ми и ме поведе към небето, високо над земята. Веднага започнах да виждам безброй души, напускащи телата си и политащи в пространството, потвърждавайки, че животът е невероятно приключение. Видях и множество ангели около земята, които водеха души, пронизваха небесния свод, осеян със звезди, и изчезваха в космоса, може би в друго измерение. Тя ми каза, че трябва да се разделим и че един ден аз също ще изпитам радостта от усвоените уроци. Каза ми никога да не се тревожа, защото винаги някой се грижи за нас и бди над нас, независимо от решенията ни. Винаги ще имаме шанс да преосмислим изборите и да поправим грешките си.“
 
* * *
 
„Ангелите ни показват достатъчно от рая – нашия истински дом, както би могъл да се нарече, – за да ни напомнят, че там всичко е възможно с Христовата любов. Там има невъобразима радост, която ни притегля. Чрез тази радост можем да сътворим безброй неща в живота си и в нашия свят. И да помагаме на онези, които обичаме на земята.
 
- Защо раят ни е толкова скъп?
 
- Защото, както се казва в Библията, приемайки Бог, приемаме и Неговото царство, рая, който прониква до всяка наша фибра. Бог разбира личните ни представи за рая и ни дава тяхно отражение, което носи утеха, мир, радост и безусловна любов. Когато сме радостни, това е раят. Тук, на земята.“
 
* * *
 
„Стори ми се доста интересно, че жената ангел е казала на Уилям, че ангели или други същества могат да ви проговорят, само ако ги помолите. Тогава си спомних колко много от пациентите ми са казвали, че отначало ангелите не говорят. Само се усмихват и сякаш стоят настрана. Уилям обясни, че духовните същества уважават свободната ни воля. Обикновено чакат сами да ги призовем в живота си за помощ. Чуват мислите ни и отговарят на въпросите ни, когато питаме кои са и какво искат. Общуването е главно чрез извънсетивни възприятия. В духовния свят няма гласни струни, само мисъл.
 
Попитах Уилям за рая и каза, че му напомнял за прекрасната, съвършена Австрия. Попитах дали е видял Исус, Буда или Мохамед там. Отговори, че всички са там, но никой не ги нарича с тези имена. Те са просто светли създания, прояви на Божията енергия. Никой там не използва земни имена. В рая има различия. Някои ангели са физически по-големи и с по-ярка светлина, а други са пълна противоположност.“
 
* * *

Отец Майк, а какво е адът? Това ли е отговорът на Бог за онези, които отказват да усвоят уроците или извършват непростими грехове?

– Това е под въпрос. Потвърдено е, че съществува тъмна страна, но е доста по-различна от човешките представи. Адът е съзнателното откъсване от Божията светлина. Бог никога не изоставя своите творения, в Псалтирът има потвърждение – в псалм 138, стихове 7–8:

Къде да отида от Твоя дух 
и от Твоето лице къде да побягна?
Възляза ли на небето
– Ти си там; 
сляза ли в преизподнята – и там си Ти.

Във вечността Той ще продължи да помага на душите, обсебени от чувство за вина, да си простят и да обикнат себе си. Щом това стане, душата избира да се върне при Божията светлина, в рая. Бог е чиста любов! Ние не сме! Самите ние създаваме своя ад, не Бог. Бог посочва пътя за излизане от ада. Ангелите казват, че човешкият род няма да отиде в ада, защото вече е там. Опитваме се да се измъкнем. Бог и ангелите са разтревожени, че сега човечеството се влияе по-силно от греховете на отделната личност, отколкото от доброто в нея, и това ни прави по-склонни към грях. Например гледането на негативни местни и световни новини има мрачно въздействие върху душите и ни подтиква да развиваме страх и предубеждения по отношение на другите дори несъзнателно. Това усложнява отрицателната страна на душите ни и превръща ада в по-реално място. Ангелите, с които разговарях, споменаха за работа по много проекти за събуждане на повече оптимизъм в света. Един от тях е увеличаването броя на хората, работещи в развлекателната и медийната индустрия, които утвърждават любовта към Бога.

На този етап бях така поразен от информацията му, че не знаех какво да попитам. Той каза:

– Да поговорим за мира и покоя.

Звучи чудесно – съгласих се аз. – Как може Бог да продължава с разгръщането на плана си в епоха на глад, бедствия и болести, които остават нерешени проблеми?

– Добър въпрос. Вече почти отговорих и искам да помислите и да разберете онова, което ви казах за страданието.

Поисках нещо по-конкретно и отговори:

– Това е и конкретното, и общото: чрез мир, любов и технологии ще намерим решения на проблемите, свързани с войните, глада и болестите, – трябва да съчетаем технологии и духовност. Бог ни е дал технологиите, но сме загърбили духовността си. Технологиите много бързо влошиха положението ни, защото духовността бе оставена настрана. Причината за сегашния хаос е защото не сме си на мястото. Но това ще се промени. Има индивиди, които идват с мисията да поемат тежестта на всичко тъмно, създадено от нашите лидери, армии и всеки друг, използвал науката и технологиите за користни цели. Това стоварва бремето на греха върху цяло поколение. Накрая тези хора ще умрат. Приемайки страданието сега, аз помагам на душите им да постигнат равновесие.

Попитах го как ще стане това и отец Майк обясни:

– Обграждаме ги с любов и възстановяваме равновесието им. Благодарение на онези, които доброволно избират да страдат за другите, този свят не е загинал. Винаги сме на ръба, но малцина от нас задържат човечеството на повърхността.

Използва като пример кризата с кубинските ракети, която беше овладяна в последния момент. Каза, че е имало множество молитви и чрез тях духът ни се е пробудил тъкмо навреме, за да избегнем опустошение. Малките прояви на добро също могат да предотвратят военни конфликти и дори само един акт на безусловна любов може да промени целия свят.

– Бог ни помага да развиваме технологиите си и през последните години те достигнаха доста високо ниво. – Когато го попитах защо Бог прави това, отвърна: – За да имаме по-щастлив живот и неограничени възможности.

Попитах:

Каква е поуката от това?

– Че трябва да се обичаме и да се научим да ценим връзките помежду си. По този начин заедно ще се издигнем до ниво на съвършенство, където всичко е възможно. Технологиите без духовността могат да ни унищожат. Всъщност, това вече се е случвало.

Посочи като пример Римската империя. Каза, че Христос е дошъл, за да предотврати пълна духовна разруха. Чрез Неговото доброволно страдание и смърт сме получили опрощение и човечеството е било спасено от гибел. Затова е било толкова важно Исус да се появи точно в този момент. Както казват ангелите, неведнъж сме били на критичен етап, на който е трябвало да вземем решението или да продължим, или да започнем отначало.

Попитах го за Атлантида и каза:

– Случвало се е много пъти и е трябвало да започваме отначало. Но този път един човек е променил целия свят.

Как можем да избегнем това в бъдеще?

Отговорът бе:

– Можем да следваме примера на Христос чрез молитва, знание и саможертва, чрез всеобща любов и радост.“

Джон Лерма, Пътуване към светлината. ИК „Хермес“, П., 2010, с. 49, 64, 79, 93, 112
 
Вижте още