12 ноември 2021

Случай на скръб по починалия баща (Брайън Уайс)

„Марта бе пациентка, която получи като премия от регресията в минали съществувания утеха за своята скръб.
 
Двадесет и шест годишната продуцентка на филми дойде в кабинета ми, за да се подложи на регресивна те­рапия от любопитство да види „какво ще излезе от това“. Марта ми каза, че нямала специални оплаквания.
 
Желанието да се изследва непознатото и да се придо­бива повече знание е прекрасна причина да се опита рег­ресивната терапия. Страдащите от различни симптоми не са единствените, които могат да се облагодетелстват от израстването и да изпитат повече радост от живота чрез този специален метод на духовно извисяване.
 
Марта веднага се гмурна в потока на ключовия мо­мент. Първоначално се видя като малко момче, което наб­людава обесване върху издигната платформа. В този клю­чов момент Марта се почувствала неприятно, тъй като по-големите й братя я дразнеха. След това видя дома си от онова съществувание и откри, че баща й в онзи живот е нейният баща от настоящето, който беше починал. По-късно в онзи живот тя се записа във войската, където ос­тана. Ожени се, животът й премина без много събития и накрая умря на почтена възраст в каменно легло. Когато преживяваше смъртта, Марта видя светлина и полетя към нея, устремена през пространството и времето заедно с други духове, за да може накрая да направи преглед на живота си, осветен от златните лъчи. По време на този преглед Марта направи коментар, че денят, в който бе гле­дала обесването, е бил от голямо значение за нея, тъй ка­то тогава осъзнала разликата между доброто и злото, без­полезността на насилието, независимо че основното чувство в онзи момент било раздразнението от закачките на братята й.
 
Когато Марта премина в друго съществувание, тя се видя като старец, облечен в дреха, наподобяваща тога. Имаше бяла брада и свиреше на лира. Това бе единственият й спомен от този живот, макар че бе изпълнена с яс­на увереност, че тогава е била щастлива през цялото вре­ме. В третото си съществувание, което си припомни, беше чернокоса жена със зелени очи, майка на две малки деца, които й създаваха много радост.
 
След като свърши сеансът, в останалото време интег­рирахме преживяното от Марта. Каза ми колко прекрас­но се чувства от факта, че си е припомнила три съществу­вания, изпълнени с радост и щастие. Каза ми също, че регресията много й помогнала. Като млад човек в нача­лото на зрелите си години Марта бе доволна да узнае, че може да си припомня щастливите си предишни съществу­вания, за да изгради трайно щастие в този живот. Това вече не й се струваше абстрактно, а напълно реално и пос­тижимо.
 
За своя изненада Марта се почувства излекувана от постоянното дълбоко чувство на скръб по починалия преди четири години неин баща. Освен това беше се избист­рило и собственото й разбиране за смъртта. Сега знаеше, че те са били заедно и преди, и че самата тя бе живяла пре­ди сегашното си битие. Следователно съществуваше въз­можност двамата отново да се срещнат. Изживяването й бе показало, че смъртта като окончателен край не същес­твува. Може би баща й няма да бъде с нея физически, но тя бе въодушевена да открие, че неговото съзнание про­дължава да съществува.
 
Специално за Марта получената утеха от скръбта бе неочаквана премия.“
 
Брайън Уейс, Лечители през времето. Изд. „Слово“, В.Т., 1993