12 ноември 2021

Случай с мигрена на жената на Брайън Уайс

„Хроничните главоболия са едно от онези страдания, които особено добре се подлагат на терапия с минали съ­ществувания. Жена ми Керъл страдаше от предменструални мигренозни главоболия от доста време. Всеки месец като по часовник тя получаваше силна и изтощителна миг­рена и понякога се налагаше да лежи ден-два, докато пре­минат болките и гаденето. Освен това едно нараняване на врата вследствие на автомобилна катастрофа, преживяна през 1976 година, не само усили главоболието й, но ста­на причина да получава мигрена винаги, когато извърш­ва определени движения с дясната ръка над главата. Ако изпълняваше по този начин сервис на тенис корта, тя по­лучаваше мигренозно главоболие. Гинеколози и невроло­зи й бяха казали, че няма лечение за това и че болките мо­гат да се облекчат само с лекарства.
 
През късното лято на 1988 година Керъл получи ня­колко последователни тежки мигрени. Този път медита­цията, към която прибягваше за облекчаване на болките, не й помогна. Тя не желаеше да взема лекарства от типа на наркотиците и затова си назначи час при специалист по хипнотерапия, за да овладее техниката на хипнозата и се научи да се справя сама с болката. Веднъж бях опитал да хипнотизирам Керъл, но нашата близост не позволяваше да се спазва необходимата дистанция терапевт–пациент.
 
Керъл нищо не очаквала, докато сънливо се потапяла в транс. След релаксацията терапевтът й казал да запита себе си, защо получава тези главоболия. Изведнъж пред очите й изникнала сцена, в която Керъл се видяла да бя­га от една тълпа. Била беден селянин с дрипави дрехи от кафяво платнище. Сцената се разигравала някъде в Цен­трална Европа, преди около хиляда години. Тълпата я настигнала и започнала да я налага с тояги, наказвайки я заради някаква ерес. Получила силен удар върху лявото око – същото място, където болката от мигрената бе най-силна. Изведнъж в кабинета на психотерапевта Керъл за­почнала да изпитва същата пронизваща болка над ляво­то око – болка, разпространяваща се бързо върху цялата лява страна на главата. Керъл знаела, че е умряла вслед­ствие на този побой. Терапевтът казал:
 
„Ти повече не се нуждаеш от тази болка, остави я да си отиде.“
 
Болката веднага изчезнала.
 
Няма как да се докаже дали това действително е било спомен от предишен живот, но Керъл вече не страда от мигрени. Фантазиите и сънищата наяве не могат да леку­ват толкова силни симптоми. Но регресивната терапия го прави.“
 
Брайън Уейс, Лечители през времето. Изд. „Слово“, В.Т., 1993