12 ноември 2021

Случай на сродни души (Брайън Уайс)

Съединяването със сродна душа след дълга и нежела­на раздяла може да бъде изживяване, за което си струва да се чака, дори ако чакането трае с векове. 

По време на почивка в югозападните щати моя пре­дишна пациентка, Ариел, биоложка, срещнала австрали­еца Антони. И двамата са емоционално зрели хора с пре­дишни бракове. Влюбили се бързо и се сгодили. Когато се върнали в Маями, Ариел предложила на Антони да се подложи на сеанс на регресия при мене, за да види дали е способен да го изпита, както и от любопитство „какво ще излезе от това“. И двамата бяха любопитни дали Ариел ще се появи по някакъв начин в регресията на Антони.

Оказа се, че австралиецът е превъзходен субект за рег­ресия. Почти веднага се върна в много жив спомен от жи­вот в Северна Африка около времето на Анибал, преди повече от две хиляди години. В този живот Антони при­надлежеше към много развита цивилизация. Неговото особено племе бе светлокожо, умееше да топи златото и използваше като оръжие течен огън, който разпръскваше върху повърхността на реките. Антони беше млад мъж в средата на двадесетте. Племето му беше във война с тъм­нокожо съседно племе, много по-многобройно и кръво­жадно.
 
Племето на Антони бе имало неблагоразумието да предаде някои от бойните си умения на отделни бойци от тъмнокожите си съседи. Сега нападението на враждебно­то племе се предвождаше от един от тях. Огромна тълпа, въоръжена с мечове и брадви, пресичаше голямата река, като прехвърляше през нея въжета. Антони и неговите хо­ра разпръскваха огън, за да попречат на нападателите да стигнат до брега. 

За да спасят жените и децата, защитниците ги натова­риха на големи лодки с виолетови платна и ги отправи­ха към средата на огромно езеро. В тази група беше и лю­бимата млада годеница на Антони. Но изведнъж течният огън избухна и подпали лодките. Повечето от жените и децата загинаха при този нещастен инцидент, включител­но и момичето на Антони. Трагедията сломи духа на во­ините и те скоро се предадоха. Антони бе един от малко­то, които избягнаха клането. Накрая по тайна пътека той стигна до подземията на един храм, където се пазеха ре­ликвите на племето. 

Там Антони намери единствения оцелял – своя вожд. Вождът нареди на Антони да го убие и като верен войник Антони се подчини на волята му. След смъртта на вожда младият мъж остана сам в тъмния храм. Започна да пи­ше историята на своя народ върху златни листове, като запечатваше писанията в огромни делви или урни. Анто­ни умря от изтощение и скръб по изгубената любима и нещастната съдба на своето племе. 

Нямаше повече подробности. Годеницата от онова време се бе преродила като Ариел в сегашния му живот. И двамата се събраха отново като любовници след две хиляди години. Най-накрая дълго отлаганата сватба се състоя. 

Антони и Ариел се бяха разделили само за един час, докато траеше сеанса в кабинета ми. Но силата на нетър­пението им да са заедно бе толкова голяма, като че ли не се бяха виждали от две хиляди години. 

Наскоро Ариел и Антони се ожениха. Тяхната на пръв поглед случайна среща придоби ново значение за тях, а страстната им връзка е проникната от чувството за про­дължаващо приключение. 

Антони и Ариел възнамеряват да пътешестват из Се­верна Африка, за да се опитат да намерят мястото на пре­дишния си живот и да видят дали могат да открият дру­ги подробности.
 
Те знаят, че каквото и да намерят там, то ще прибави още радост към приключението да се откриват един друг.“

Брайън Уейс, Лечители през времето. Изд. „Слово“, В.Т., 1993